Stickade tröjor

Snygga stickade tröjor i olika färger

Snyggt stickad tröja

De typ av plagg som alltid, år efter år, på hösten ökar något enormt i popularitet är stickade plagg. Och framförallt stickade tröjor och koftor – annat stickat som mössor och halsdukar kommer först senare på året framåt vintern, och de är inte klädesplagg på samma sätt som tröjor och koftor. Det stickade modet kommer fram på hösten, på hösten vill vi ikläda oss de lite ”mellanvarma” klädesplagg som stickade plagg faktiskt är. De stickade plaggen är lite småmysiga och varma. I det ruggiga höstmörkret så värmer mjuka, mysiga stickade tröjor väldigt bra. Stickade tröjor pass även väl in i höstens övriga lite nedtonade mode. Stickat kommer ofta i naturfärger som inte sticker ut eller är så skrikiga som kläder vanliga under andra årstider kan vara. Modet följer årstidernas olika betoningar och attribut.

Stickade tröjor har använts i flera hundratals år. Stickkonsten som har gjort det möjligt att skapa stickade plagg har använts ungefär lika länge. Det är inte helt svårt att tro att det var just tröjor som var bland de första kläder som stickades. Stickat har alltid varit ett populär plagg på våra nordliga breddgrader och det är också här i norra europa som stickkonsten härstammar ifrån. Till Sverige kom stickningen på 1600-talet. Sticktekniken konkurrerade snabbt ut den tidigare tekniken nålbindning som tidigare använts för att tillverka kläder. Stickningen gick långt mycket fortare än nålbindningen. Behovet av ett varmt och billigt plagg som kunde massproduceras var stort stort och möjligheten att kunna sticka sina kläder välkomnades varmt, vilket gjorde stickade kläder väldigt populära. Att istället för att behöva slakta sina djur och använda deras hud som kläder kunna ”skörda” deras päls om och om igen gjorde klädtillverkningen mycket mer effektiv. Istället för att kanske i bästa fall lyckas göra ett klädesplagg från ett får så gick det genom att bara ta ullen, som växte ut igen, att tillverka flera stickade klädesplagg under fårets livstid.

Stickade tröjor på nätet

Grovt stickad tröja

Grovt stickad tröja

Framåt höstkanten så fylls klädernas hyllor och montrar med oändligt många snygga stickade tröjor och koftor. Hela modescenen börjar rikta in sig på det populära höstplagget och aktörerna på marknaden tar alltid fram ett par speciella modeller som de försöker pusha fram lite extra och få ut till allmänheten. Från catwalken till gatan. I och med detta så följer förstås alla klädbutiker på nätet i exakt samma fotspår. De väljer ut ett par stickade tröjor de vill pusha fram lite extra och visar upp dem i sina e-handlar. Det är för det mesta samma stickade tröjor, från samma märken och i samma modeller, hos klädbutikerna online som hos de klädbutiker som finns i verkliga världen. Många av klädbutikerna har dessutom både riktiga butiker som man kan gå in i fysisk form och butiker som håller till på nätet.

Tänker du köpa en ny snygg stickad tröja så är ett bra ställe att börja leta på internet. På nätet kommer du att hitta det mesta som finns i affär, så känner du inte ett jättebehov av att oröva tröjan på innan den köps så kan du både spara en del pengar på att handla på inter och spara mycket tid genom att besöka klädbutikerna på internet istället för att gå runt i affärer. Priset kan en klädbutik på nätet hålla nere genom att de slipper många av de kostnader som är förknippade med att driva en fysisk butik. Kostnader som dyra lokalkostnader i form av lokalhyror – en kostnad som kan bli flera hundratusen i månaden om klädbutiken ligger på en attraktiv adress. Personalkostnaden sjunker rejält genom att ha sin verksamhet på internet. Även många andra kostnader sjunker genom att ha verksamheten förlagd till internet. Att verksamhetens kostnader kan hållas nere kommer till slut att synas på slutpriset ut till kund. Då företagets kostnad per såld produkt sjunker så kan slutpriset också pressas ner.

Stickning i olika mönster

Det går att sticka tröjor så att själva stickningen skapar olika mönster och stickningen i sig blir ett litet konstverk. Det finns många stickade tröjor som är färgade och har olika tryck så att de inte ser helt lika ut över hela tröjan. Sen finns det de stickade tröjor som har blivit stickade så att stickningen skapar ett mönster, det kan vara rutnät eller så kan tröjan stickas så att den ser randig ut, utan att stickas med olika färger på garnet.